САОПШТЕЊЕ – НОВЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID – 19 на ванредној седници одржаној 31, августа 2020. године разматрао је питање поштовања епидемиолошких мера утврђених у циљу заштите становништва од заразне болести како од стране грађана, тако и од стране организатора окупљања, власника објеката у којима се одржавају окупљања, односно других одговорних лица, а поводом примећених случајева непридржавања ових мера, а нарочито кршења забране окупљања и кршења обавезе ношења заштитних маски.

С тим у вези, Кризни штаб је на истој седници закључио да је, између осталог неопходно да инспекцијске службе јединица локалне самоуправе у сарадњи са Министарством здравља, Министарством унутрашњих послова и Координационом комисијом за инспекцијски надзор појачају контролу поштовања епидемиолошких мера. Кризни штаб је надаље указао да је неопходно у циљу очувања здравља становништва и заштите здравственог система, водити оштрију казнену политику према лицима која не поштују мере, односно изрицати максималан износ казни предвиђених законом.

Измењена је Уредба Владе РС која се тиче рада угоститељских објеката. По новој уредби радно време угоститељских објеката који имају отворен простор (башту) ограничава се до 01 час сваког дана, с тим да у 21 час престају с радом у затвореном простору, што је и радно време за објекте који послују само у затвореном простору. Исто важи и за ноћне клубове, који неће радити у термину од 21-06 часова.

Министарство здравља изменило је уредбу која се тиче забране окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору. Од досадашњих 10 сада је дозвољено окупљање највише до 30 особа.